Fuzja firm a sprawozdanie finansowe

podatki
Autor: www.sxc.hu
Treści źródłowe: www.sxc.hu
W dzisiejszej gospodarce, charakteryzującej się dużą liczbą rywalizujących ze sobą przedsiębiorstw ,a także licznymi zależnościami pomiędzy czynnikami mającymi pośredni lub bezpośredni wpływ na koniunkturę, coraz rzadziej udaje się firmom utrzymanie udziału w rynku.

Inni czytali też

Połączenie firm a raport finansowy

podatki
Autor: www.sxc.hu
Treści źródłowe: www.sxc.hu
W dzisiejszej gospodarce rynkowej, cechującej się dużą liczbą konkurujących ze sobą firm oraz wieloma powiązaniami pomiędzy elementami pośrednio lub bezpośrednio wpływającymi na koniunkturę, coraz rzadziej udaje się firmom zdobycie udziału w rynku.

Skutecznym antidotum na opisany stan rzeczy może być połączenie dwóch lub kilku spółek. Wspomniane rozwiązanie daje sporo korzyści, między innymi pozwala zwiększyć możliwości przedsiębiorstwa na rynku, daje lepszą, silniejszą pozycję w stosunku do konkurentów oraz gwarantuje większą stabilność finansową firmy w okresie dekoniunktury. Większe podmioty o wiele lepiej radzą sobie z efektywnym wykorzystaniem zasobów jakimi dysponują oraz są w stanie skutecznie zmniejszać koszty związane z własną działalnością, co ma widoczne przełożenie na zyski wypracowywane przez przedsiębiorstwo. Pomimo niewątpliwych korzyści, związanych z połączeniem spółek, konsolidacja przedsiębiorstw pociąga za sobą również pewne problemy, zwłaszcza w wrażliwym obszarze sprawozdawczości finansowej firmy. Uwidacznia się problem, konieczności rozliczenia połączeń lub przeprowadzonych inwestycji oraz sporządzenia skonsolidowanego sprawozdania finansowego. Przepisy dotyczące formy i zawartości wspomnianego raportu stanowią spory zakres regulacji Międzynarodowych Standardów Rachunkowości. Ponieważ prawidłowa konsolidacja sprawozdań finansowych jest czynnością żmudną, wymagającą specjalistycznej wiedzy i dużej drobiazgowości, wiele przedsiębiorstw decyduje się na skorzystanie z usług oferowanych przez profesjonalne biuro rachunkowe Bielsko lub zakup specjalistycznego programu służącego do konsolidacji sprawozdań finansowych. żyrandole (przejdź)

Wyświetl większą mapę
Autor: PP2.0